Förbättra ditt företags likviditet

Ditt företags likviditet, eller kortsiktiga betalningsförmåga, är vid sidan av verksamhetens lönsamhet en av de viktigaste faktorerna att vara noggrann med.

Att drabbas av dålig likviditet tar udden av även den mest lönsamma verksamhet och riskerar att få dig att tappa tempo och självförtroende.

Här kommer fem råd som hjälper dig på traven.

1) Gör en likviditetsbudget

Ditt företag må vara lönsamt, men det är en klen tröst om det inte finns pengar i kassan. En likviditetsbudget ger dig bättre koll på när din försäljning sker och när du får betalt för den.

ALMI har en bra mall och den hittar du här (http://www.almi.se/Dokument-mallar-och-verktyg/Resultat—och-likviditetsplan/)

2) Fakturera snabbare

Fakturera dina jobb eller försäljningar med så kort betalningstid som möjligt. Ifall du köper in varor är det viktigt att hålla samma, eller kortare, faktureringstid än dina leverantörer. Annars får du ligga ute med likvid tills din kund betalar. Vid större affärer är det heller inte oförskämt att be om förskottsbetalning på en del av beloppet.

3) Förläng leverantörskrediterna

Som nystartad är det inte så enkelt att förhandla fram längre krediter hos sina leverantörer. Men över tid stärks samarbetet och allt eftersom ökar möjligheten att få bättre kreditvillkor på dina inköp.

4) Skicka påminnelser

Låt inte dina kunder släpa med fakturorna. Förutom att det ger huvudvärk är det fullständigt ologiskt att du ska finansiera dina kunders dåliga betalningsförmåga. Ett bra samarbete bygger på respekt och det är inget konstigt med att kräva betalning i tid.

5) Håll kontroll på dina kostnader

I många fall är det enklare att minska kostnaderna än att öka försäljningen. Sköt om dina kostnader. Säg upp onödiga abonnemang och försök att inte köpa saker i onödan.

Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *