Näringslivet Stockholm träffar Globen Ögonkliniks VD Göran Lind

Intervju med Göran Lind - VD för Globen Ögonklinik

En stor del av den svenska befolkningen ser dåligt. Närmare bestämt har hela 75% någon form av synfel och behöver hjälp med synen, varav många av dem väljer att behandla sitt synfel för att slippa glasögon och linser.

Efterfrågan på behandlingsmetoder som korrigerar synfel varierar från år till år, därför har vi tagit puls på branschen och svenskarnas attityd till synfelsbehandlingar i dagsläget.

Globen Ögonklinik har varit verksamma sedan mitten av nittotalet och har årligen över 30.000 patientbesök. Vi på Näringslivet har träffat företagets VD Göran Lind som berättar om konsolideringsprocessen inom branschen, sina erfarenheter från sitt yrkesverksamma liv och ger sina vassaste råd till andra företagare.

Goran_Lind_Portratt

Vad är det bästa med att driva Globen Ögonklinik? Ögonklinikbranschen är en intressant bransch av flera orsaker. Den tekniska utvecklingen går mycket fort vilket gör att man kan behandla fler och fler åkommor samtidigt som det är spännande att vara med i framkanten på en förbättringsutveckling. Sen är det mycket roligt att se de otroligt positiva reaktionerna som vi får från de kunder som genomgår en refraktiv behandling dvs blir glasögon- eller kontaktlinsfria.

Vad vill du uppnå med företaget på 3 års sikt?
Vi har gått igenom ett stålbad vad det gäller lönsamhet och har under den senaste 1,5 åren konsoliderat verksamheten och börjat få ordning på ekonomin. Nu är vi beredda på att bygga vidare och utöka befintlig verksamhet. Vi är även nyfikna på att vara en aktiv spelare för att driva en konsolideringsprocess inom branschen.

Vilka är de tre viktigaste sakerna du lärt dig så här långt som VD? Bra fråga! En sak som slår mig direkt är att inget är för evigt! Kanske lite kryptiskt svar men personal slutar, efterfrågan sjunker med 50 %, trycket med inkommande remisser ökar markan osv. Trots att man tycker att nu har alla bitarna fallit på plats så dyker det upp nya problem. Och mer eller mindre dagligen. Som Vd känner jag ett stort stöd från övrig personal samtidigt som det kan kännas mycket ensamt på toppen när de mest obekväma besluten ska tas.

Vilken är den enskilt roligaste händelsen så här långt i ditt entreprenörsskap? Det måste ha varit när jag var en av arkitekterna bakom den strukturaffär som vi gjorde i slutet av 2007. Vi gick ihop med två norska bolag inom samma bransch och affären möjliggjordes via finansiering från ett norskt riskkapitalbolag.

Vad tror du att andra entreprenörer kan lära sig av er bransch? Alla personer man pratar med säger att just deras bransch är väldigt speciell men ögonbranschen är mycket speciell. Vi har t ex engångskunder dvs de opererar ögonen och i 98 % av fallen blir de mycket nöjda. Men de återkommer ju inte dvs vi kan inte bygga upp en kundklubb, skicka julklappar till kunderna, bjuda ut dem på lunch mm. Vi måste ställa oss på torget varje dag för att hitta nya kunder.

Hur var det att verka i ett bolag med två aktiva ögonläkare som ägare? Det är alltid svårt att komma in som extern VD när ägarna är verksamma i bolaget och som tidigare har drivit det. Initialt måste man lyssna mycket på dem och vara ödmjuk gentemot deras tankar och ideér. Men när man börjar få grepp om verksamheten får man sakta men säkert ta över hela ansvaret men ändå vara lyhörd.

Hur upplever du att er historia med Norge-äventyret format er? Vi har fått lära oss mycket och tyvärr den hårda vägen. Det visade sig att skillnaderna mellan Sverige och Norge är större än man kanske tror. Många tror dessutom att man förstår det norska språket vilket många gör men man kanske bara förstår ca 90 % vilket innebär att det ändå blir en viss språkförbistring som kan medföra problem.

Vad är det roligaste med att jobba med Globen Ögonklinik? Förutom den otroligt bra stämningen som vi har inom företaget så är det nog den otroligt positiva responsen vi får från patienterna som gjort en synfelsbehandling. Det låter som en klyscha men de allra flesta säger efteråt att det enda negativa var att jag inte gjort det tidigare.

Vad vill du att man som kund hos er ska känna och uppleva? Vi är en av de äldsta ögonklinikerna i Sverige och var även den första ögonkliniken som blev ISO certifierad (2004) med detta sagt så lägger vi mycket stor vikt vid att hålla en mycket hög kvalitetsnivå. Vi tror oss vara mer kliniska än våra konkurrenter vilket t ex visar sig i att vi alltid undersöker eventuell skelning inför en refraktiv behandling. Våra kunder ska m a o känna sig trygga till 100 % och lita på att vi alltid prioriterar det som är bäst för kunden, vilket ibland kan vara att avvakta med en operation.

Var ser du er bransch om fem år? Jag är övertygad om att konsolideringen fortsätter. I dagsläget finns det 6 företag med flera kliniker och även några mindre ögonkliniker som arbetar mer lokalt. Jag är helt säker på att antalet företag kommer att minska och då troligtvis genom hopslagningar eller uppköp.

Det pratas i stor utsträckning om digitaliseringen i dagens samhälle, upplever du att er bransch har – eller kommer att påverkas och i så fall på vilket sätt? I vår bransch så är själva hantverket svårt att digitalisera. Men vi ligger nog ändå ganska långt fram vad det gäller journalsystem och marknadsföring digitalt.

Kan du berätta lite mer om era tjänster? Vi gör synfelsbehandlingar dvs vi opererar bort behovet av glasögon och kontaktlinser. Numera går det även att operera bort behovet av läsglasögon vilket börjar bli mycket populärt. Den operationsformen gör alltså att man inte behöver några glasögon för resten av livet. Förutom detta så är vi auktoriserade av Stockholms läns landsting vilket innebär att man kan komma till oss för egentligen vilket ögonproblem som helst och vanlig landstingstaxa gäller.

Hur upplever du att attityden till synfelsbehandlingar förändrats de sista åren? Det går ju mode i allt och de senaste åren har det varit modernt med intelligensprotes dvs glasögon. Detta har gjort att efterfrågan på framförallt ögonlaseroperationer har minskat men det är nog bara temporärt då tekniken har förfinats ännu mer och i stort sett samtliga som opererar sig blir nöjda eller mycket nöjda.

Vad finns det för fördelar? Som jag nämnt tidigare så blir man glasögon- eller kontaktlinsfri. Detta är en enorm frihetskänsla som dock bara kan upplevas om man tidigare varit beroende av någon av dessa hjälpmedel.

gloooben

Vad är speciellt med att verka inom er bransch? Synfelsbehandlingarnas positiva effekter som kunderna pratar om är fantastiska som jag tidigare nämnt. Men det är även kul att arbeta inom den bransch som landstinget lagt ut mest till privata aktörer, mer än hälften av alla ögonåkommor i Storstockholm tas om hand på privata kliniker som har avtal med landstinget.

Hur ser marknaden ut i er geografiska närhet? Möjligheten att genomföra den här typen av operation finns mer eller mindre i varje stad av någotsånär storlek. Flest kliniker finns av naturliga skäl i Stockholm.

Finns det några andra geografiska marknader som lockar er? Ögonkliniksbranschen är en ganska mogen bransch så det finns egentligen inga marknader där det inte finns någon som erbjuder synfelsbehandlingar. Vi är dock intresserade av att expandera och kan tänka oss att exportera vårt kliniska synsätt att genomföra dessa.

Varför startades Globen Ögonklinik? De två grundarna till Globen Ögonklinik var mycket tidigt inne i olika typer av laserbehandlingar för ögon när de jobbade på St Eriks Ögonsjukhus. För dem kändes det naturligt att starta en egen ögonklinik när de såg de fantastiska möjligheterna som ögonlaserbehandlingarna medgav.

Vilka är dina tre viktigaste råd till andra företagare? Tro på dig själv, använde både kalkyler och magkänsla och sikta högt!

Var det självklart att lägga bolaget vid Globen? Det var egentligen en slump att den första kliniken hamnade i Globen-området men då det fanns en ledig lokal som var lämplig för vår typ av verksamhet så slog vi till. Och det är också därför som vi har det namn vi har.

Vad behöver man tänka på när man ska köpa en ögonlaseroperation?
De flesta som genomgår englobenlogga synfelsbehandling har läst på ganska ordentligt på nätet innan de bestämmer sig. Och det kan allt från några dagar till kanske flera år innan de gör slag i saken. Egentligen behöver man inte tänka på något förutom att bli av med sina glasögon. Vi berättar ingående hur det går till och även eventuella biverkningar samtidigt som vi mäter ögat mycket noggrant på den kostnadsfria förundersökningen.

Vad är mest utmanade i din roll som företagare? Företagande har ju väldigt stort omfång där man ska se till att kundtillströmningen helst ökar kontinuerligt och samtidigt bygga upp organisationen så att den är lagom stor så att den kan bedriva effektivt arbete. Marknadsföring som ger avsedd effekt är alltid svårt att uppnå med begränsad budget men samtidigt väldigt tillfredställande om man når de mål man satt upp.

Vad krävs för att lyckas som egen företagare? En mycket kort sammanfattning; envishet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *