Access Rehab behandlar skadorna som orsakar störst frånvaro inom idrotten

Access Rehab behandlar skadorna som orsakar störst frånvaro inom idrotten.

Att vara skadefri medför många fördelar inom alla idrotter och gör att man undviker långa uppehåll från tävlingar och träningar. I samband med hårdare träning blir kroppen extra utsatt och då ökar risken för skador, däribland ryggsmärtor. Ryggsmärtor är vanligt förekommande och utgör ungefär en tredjedel av alla idrottsrelaterade skador.

En tackling, ett plötsligt fall eller överansträngning. Ryggen är komplex med många leder, därför kan orsaken till ryggbesvär vara många. Hur svår skadan är påverkar i sin tur hur lång tid det kan ta innan man kan återgå till träningen. Med tanke på hur ont det kan göra, och hur länge värken kan sitta i, är det därför viktigt att veta vilken hjälp man egentligen ska ta till och när för rätt behandling.

Allt som oftast går vi till vårdcentralen när vi upplever besvär eller smärta av något slag. Dock är det inte alltid det bästa alternativet att gå till en läkare eller sjuksköterska. För att få effektiv hjälp med sina ryggproblem är det bästa att gå direkt till någon som är specialiserad på muskel- och ledbesvär. Som exempelvis en naprapat, kiropraktor, sjukgymnast, massör eller personliga tränare.

En vanligt förekommande fråga i detta är vad det är för skillnad på kiropraktik, naprapati och sjukgymnastik, samt vem man egentligen bör vända sig till med sitt besvär. Alla tre behandlingsmetoder omfattar förebyggande och akut behandling av smärtor och rörelseförhinder. Vilken typ av behandling man egentligen behöver är dock inget man ska göra själv utan är något ett professionellt öga bör kolla närmare på först.

elenore_schmidt-stor

Elenore Schmidt

andreas

Andreas Bjurman

På Access Rehab finner man några av Sveriges främsta kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster inom  idrottsrelaterade skador. Näringslivet har träffat Andreas Bjurman, vd, och Elenore Schmidt, marknads-och kommunikationsansvarig, på Access Rehab som berättar om företagets väg fram till idag, synen på framtiden och hur efterfrågan av deras tjänster har utvecklas de senaste åren.

Så växte Access Rehab fram i samarbetet mellan Mikael Klintmark och Andreas Bjurman

– Access Rehab växte fram ur ett samarbete mellan Mikael Klintmark och Andreas Bjurman. De träffades när de arbetade tillsammans som naprapater med Rubin McRae. Det projektet handlade om löpning och att springa Stockholm Marathon för ett större företag. En bra energi uppstod och vi kompletterade varandra bra. Vi delade även en vision om att hjälpa människor att inte bara få en behandling utan också att kunna komma tillbaka till sin egen passion- löpning.

Tillsammans startade vi Access Running Sweden som vi valde att dela upp i Access Rehab och Running Sweden. Ett företag som arbetade med att hjälpa människor som var skadade att komma tillbaka och ett företag som arbetade med att utmana och utveckla människors potential när det kom till löpning.

Vad är det roligaste med att driva Access Rehab?

– Det roligaste är framförallt att kunna vara med att påverka vården i ”rätt” riktning. Men också att ha möjligheten att påverka i ett företag som växer, där alla rutiner inte är cementerade redan. Inom Access Rehab arbetar många unga människor med energi och ambitioner, vilket är jätteroligt att få ta del av. Vi är tacksamma för det team som vi lyckats hitta, skapa och vårda.

Mikael Klintmark behandlar en patient.

Mikael Klintmark behandlar en patient.

Vad vill ni uppnå med företaget på tre års sikt? Och var ser ni er bransch då?

– Vi planerar att öppna ytterligare två kliniker på nya orter i Sverige inom kort. Målet är att ta en ledande position i landet med terapeuter i ständig utveckling parallellt med att mer forskning kommer som stödjer det faktum att naprapater är det bästa och självklara valet för patienter med vissa typer av besvär.

Vad är mest utmanande inom er bransch?

Det finns några utmanande delar inom vår bransch. För att nämna tre:

  • Det traditionella och konservativa tänkandet i förhållandet mellan läkare och terapeuter.
  • Fysioterapeuter på sjukhus och vårdcentraler kontra terapeuter på privata kliniker
  • Även att få kunden att förstå värdet med kliniker som arbetar aktivt för en modern evidensbaserad vård och se skillnaden mot kliniker som inte gör det

Attityden har förändrats mycket under senare år,men det finns mer att jobba på där.

Efterfrågan har ökat i storstäderna, framförallt i Stockholm, och idag finns en mängd kliniker med varierande kvalitet.

Tobias Ydén och Malin Rickman på Access Rehabs klinik i Hammarby Sjöstad i en screeningövning.

Har det vid varje nyöppning varit självklart att geografiskt lägga anläggningen just där? I så fall, varför?

– Nej, det är tillfället i sig som har fått styra. För oss är det intressant att öppna kliniker på många orter i Sverige. Vi inväntar hellre ett tillfälle som känns som en bra möjlighet än att vi bestämmer oss för ett specifikt geografiskt läge.

Finns det några andra geografiska marknader som lockar er?

– Vi har idag kliniker i Stockholm och Karlskrona och öppnar en klinik i Östersund efter sommaren. Just nu undersöker vi också möjligheten att öppna kliniker i Göteborg, Malmö och Helsingborg. På längre sikt är vi inte heller främmande för att titta på Norge och Danmark.

Vad är aktuellt på Access Rehab just nu?

– Att fortsätta vårda varumärket i Stockholm och Karlskrona för att hålla våra kunder och våra samarbetspartners nöjda. Vi satsar också på att lägga extra krut på nystarten i Östersund för att se vilka synergier det kan ha och leta nya intressanta samarbetspartners i området. För oss är det viktigt att vårda det team som vi har satt ihop på våra kliniker och det är stort fokus att skapa förutsättningar och utveckla det arbetet. Kul är också att det nu är riktig babyboom hos personalen.

Vill du veta mer om Access Rehab? Gå då in på deras hemsida och läs mer om deras utbud och vart du finner närmaste klinik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *