SJ:s tåg mellan Stockholm och Göteborg kommer att ta 20 minuter längre tid

De som idag är de snabbaste tågresorna sträckorna Stockholm-Malmö och Stockholm-Göteborg kommer inom en snar framtid att gå långsammare. Trafikverket har klubbat ett beslut om att sänka hastigheten på delar av dessa sträckor. När de snabbaste snabbresorna är återställda är inget som SJ i nuläget kan yttra sig om.

De snabbaste tågsträckorna mellan Stockholm och Göteborg går i dagsläget på ganska precis tre timmar och en minut. Tågresan mellan Stockholm och Malmö går på fyra timmar och 26 minuter. Men nu dessa restider att förlängas.

Den södra och västra stambanan är i så pass dåligt skick att Trafikverket har tvingats till att sänka den idag högst tillåtna hastigheten på vissa sträckor där maxhastigheten har legat på 200 kilometer i timmen, till 130.

– Det kommer ju att bli en restidsförlängning på grund av detta, men då banornas kapacitet ät bristande blir det likt en propp i blodsystemet och risken för ytterligare förseningar ökar, säger Per Corshammar som är järnvägsexpert och konsult.

Snabbaste tågresan blir 20 minuter långsammare

I vissa fall anländer tågen i tid, i andra fall tar det längre tid. Konstaterat är att detta som just nu är verklighet, snart är ett minne blott och SJ:s resenärer kommer redan i december att märka skillnad. Istället för 3 timmar och 1 minut så kommer de flesta snabbtågsresor, från Stockholm till Göteborg, under vardagarna istället att ta 3 timmar och 20 minuter.

Tidtabellen har redan ritats om

För SJ:s presschef, Niclas Härenstam, är det inga nyheter att det blivit såhär och svaret står tydligt i Trafikverkets järnvägsnätsbeskrivning inför 2017.

– Restiden för snabbtågen på Stockholm-Göteborg kommer ta 10 till 20 minuter längre, Niclas Härenstam till SVT Nyheter.

Med regionaltågen som går på västra stambanan kommer resorna att ta mellan fem till tio minuter längre tid än idag. Resenärer som åker mellan Stockholm och Malmö får räkna med ett påslag av cirka fem minuter.

På den senaste järnvägsnätsbeskrivningen från Trafikverket finns 69 utmarkerade sträckor. På hur många av dessa som maxhastigheten kommer att sänkas är i nuläget oklart.

Ökad konkurrenskraft för tågen

Under de senaste fem åren har antalet sträckor där hastigheten sänkts aldrig varit fler än 20 stycken varje år, men nu kan det bli betydligt fler.

Det finns markerade områden både på västra och södra stambanan, vilket förklarar att det kommer genomföras omfattande underhållsarbeten.

– Det är bra att dessa insatser görs. Det behövs och kommer öka konkurrenskraften för, säger Niclas.

Den nya tidtabellen kommer att vara aktuell med start andra veckan i december för bland annat Stockholm-Göteborg samt Stockholm-Malmö.

 

Källa: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sj-stockholm-goteborg-kommer-ta-20-minuter-langre

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *