Vad gör ett conditioner, egentligen?

Conditioner

Vissa använder sig av balsammetoden och ratar schampo helt, andra använder aldrig ett conditioner. Frågan är vad ett balsam egentligen gör, och om vi behöver det? Våra hårstrån består av som små fjäll som täcker och skyddar stråt mot vardagligt slit. När vi tvättar håret öppnas dessa fjäll för att håret ska kunna bli rent. Ett conditioners uppgift är sedan att stänga igen dessa fjäll för att hårstrået inte ska bli extra känsligt mot yttre påfrestningar samt för att håret ska bli mjukare och glansigare.

Hur hittar man ett bra conditioner?

För att uppleva att man har ett riktigt bra conditioner bör man ta sig tid att hitta ett som passar för ens hårtyp. Den som har ett tjockt och torrt hår behöver en helt annan produkt än den som har tunt, fint hår som lätt blir fett. Att håret blir fett på grund av ett balsam är dock en myt, det handlar oftast om överkonsumtion eller en produkt som är för tung för håret. För vissa kanske det räcker med ett lätt conditioner som sprayas in i håret, andra behöver djupverkande oljor för att få ett följsamt hår.

Traditionellt schampo eller naturliga ingredienser

Idag varvas traditionella varumärken men lite nyare uppstickare med ekologiska och naturliga profiler. Vill du ha ett traditionellt conditioner kan du till exempel välja varumärken så som Kerastase, Schwarzkopf eller Wella som under många decennier har jobbat med högkvalitativa hårvårdsprodukter. För dig som istället vill ha ett conditioner som profilerar sig med ett ungt, modernt och hållbart uttryck finns produkter med naturliga ingredienser av hög kvalitet. Några exempel på sådan varumärken är Maria Nila, Davines och Kevin Murphy.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *